Ohälsosamma matvanor ökar risken för sjukdomar som diabetes, obesitas, hjärt-kärlsjukdom och flera olika cancerformer. Ungefär 14 000 dödsfall per år kan kopplas till vad vi äter, vilket motsvarar 15 procent av samtliga dödsfall i Sverige.
På befolkningsnivå beror det bland annat på överkonsumtion av energi, för lågt intag av fullkorn och baljväxter, samt för högt intag av salt, charkprodukter, rött kött och av livsmedel som innehåller mycket socker och fett men lite näring.
Förra veckan lämnade Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket en rapport som tagits fram på regeringens uppdrag. I rapporten föreslås mål för en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion fram till år 2035.
För att vi ska kunna nå målen behöver regeringen ta fram en handlingsplan för hälsosamma matvanor. Därför har Hjärt-Lungfonden och Cancerfonden tagit fram en handlingsplan med åtta konkreta förslag som har stöd av såväl forskningen som svenska folket. Rapporten har tagits fram inom initiativet Folkhälsa för Alla och drygt 20 organisationer och institutioner står bakom förslagen i handlingsplanen.
Förslagen i handlingsplanen:
1. Anta myndigheternas förslag till mål och ta fram en handlingsplan för en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion
2. Förbjud reklam för ohälsosamma livsmedel som når barn
3. Ta bort momsen på frukt och grönsaker
4. Inför producentavgift på sockersötad dryck
5. Inför obligatorisk märkning av hälsosamma och ohälsosamma livsmedel
6. Genomför ett saltsänkningsprogram
7. Inför riktlinjer för försäljning av hälsosam mat i skattefinansierade lokaler där barn vistas
8. Förbjud flerköpserbjudanden av ohälsosamma livsmedel
Rapporten i sin helhet hittar du här.