Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten har i dag lämnat över förslag till mål och delmål för en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion till regeringen. Hjärt-Lungfonden och Cancerfonden välkomnar myndigheternas förslag och uppmanar regeringen att anta målen och ta fram en handlingsplan för hur Sverige ska nå dem.
– Ohälsosamma matvanor är en av de största riskfaktorerna för ohälsa och förtida död i bland annat cancer och hjärt-kärlsjukdom i Sverige idag. Att förbättra våra matvanor är därför avgörande för att skapa en god och jämlik hälsa, säger Kristina Sparreljung, Hjärt-Lungfondens generalsekreterare.
46 procent av alla fall av kranskärlssjukdom och 15 procent av all stroke kan kopplas till svenskarnas matvanor. Av cancerfallen beräknas fem procent vara kopplade till ohälsosamma matvanor och högt BMI, och siffran befaras öka de kommande åren. Trots det äter vi allt sämre.
– Det måste bli lättare att välja rätt. Och för att det ska bli möjligt behöver politiken tillsammans med samhället skapa förutsättningar och miljöer som underlättar hälsosamma matvanor. Och det ska vara oberoende av vem du är, var du bor och vad du tjänar, säger Ulrica Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden.
Vår matmiljö har förändrats drastiskt de senaste årtiondena. Utbud, marknadsföring, pris och tillgänglighet styr oss mot ohälsosamma livsmedel. Att äta ohälsosamt har aldrig varit så enkelt som det är idag.
Samhället är en del av orsaken, men också en del av lösningen. Om vi ska kunna nå det folkhälsopolitiska målet om att skapa en god och jämlik hälsa och sluta hälsoklyftorna inom en generation, måste det ske en förändring.